Wat is de Kattekoers Deinze-Ieper?

Misschien heb je nog niet eerder van de Kattekoers Deinze-Ieper gehoord, wat niet geheel verbazend is. Deze koers vind jaarlijks plaats in Vlaanderen en is een van de vele Belgische races die in het voorjaar gereden wordt. In de rest van dit artikel kun je alles lezen over deze wedstrijd. Zo kom je meer te weten over hoe deze koers zich heeft ontwikkeld en wanneer deze precies wordt gereden. Er komen daarbij winnaars aan bod die later uitgegroeid zijn tot grote namen in de wielrennerij.

De wedstrijd wordt nagenoeg altijd door een Belgische renner gewonnen op een enkele uitzondering na. Dat de koers bij de Belgen zeer geliefd is behoeft dan ook geen verdere uitleg. Wel zien we in vergelijking met een aantal tientallen jaren geleden dat er de laatste jaren steeds meer renners met andere nationaliteiten weten te winnen. Alleen al in de laatste vijf jaar bijvoorbeeld won er slecht een enkele keer een Belg. De andere vier keer waren dat een Pool, een Brit, een Sloveen en een Deen. De acht jaren daarvoor was het echter wel steeds een Belg die met de eerste plaats aan de haal ging. De editie daar weer voor was de laatste keer dat een Nederlander deze wedstrijd wist te winnen, dit was namelijk Frank van Kuik.

Als we terug gaan kijken naar alle winnaars in het verleden zien we een aantal namen die het ver geschopt hebben in de wielersport. Deze koers kan dan ook gezien worden als een mooie springplank naar het echte werk en het winnen hiervan zorgt er zeker voor de je als wielrenner jezelf in de kijker speelt bij grote ploegen. In 2006 wist Greg van Avermaet de Kattekoers-Ieper op zijn naam te schrijven. Hij reed in de editie van 2018 in de Tour de France zelfs rond in de gele trui en deed dit al eens eerder. Inmiddels is de wedstrijd al 80 keer verreden. Degene met de meeste overwinningen is de Belg Stefaan Vermeersch, hij won de koers in totaal drie keer. De allerlaatste winnaar is de Sloveen Ziga Jerman. Opvallend genoeg won Greg van Avermaet in 2017 de editie van Gent-Wevelgem voor de elite ook en dit hebben niet velen hem nagedaan.

Eigenlijk is de Kattekoers Deinze-Ieper de eendaagse wedstrijd Gent-Wevelgem zoals we deze bij de elite wielrenners kennen, maar dan bij de beloften. Je zult dus veelal jonge renners in actie zien of renners die net niet goed genoeg om bij de echte top aan te sluiten. Het leuke is dan wel dat je aanstormende talenten in actie ziet die goed op een dergelijk parcours uit de voeten kunnen. De eerste versie voor de beloften werd dan ook in hetzelfde jaar georganiseerd als de eerste editie van Gent-Wevelgem zelf. Het grappige is dat de wedstrijd sinds ruim een decennia niet meer begint in Gent zelf maar juist weer in Deinze. Het einde is wel steevast in Wevelgem.

De koers leent zich goed voor sprinters. Dit zie je terug bij de namen van de renners die de wedstrijd de laatste jaren gewonnen hebben. Zo won de fenomenale Slowaak Peter Sagan afgelopen jaar alweer voor de derde keer. Hij werd daarmee gedeeld met een aantal andere renners zoals Tom Boonen en Eddy Merckx recordhouder qua aantal zeges in Gent-Wevelgem.

Onderweg zijn er in het parcours een aantal klimmetjes verwerkt. Deze zorgen er meestal voor dat de wedstrijd op gang begint te komen. Toch zijn ze vaak niet zwaar genoeg om de sprinters compleet af te schudden en halen deze dus ook de meet. Wanneer dit lukt is de kans groot dat een topsprinter met de zege aan de haal gaat. Heel soms lukt het een groepje om vooruit te blijven maar dit is meer een uitzondering dan de regel. Niet sprinters zullen deze wedstrijd daarom niet heel hoog op hun verlanglijstje hebben staan. Maar wanneer je wel een sprintkanon bent is het zeker mogelijk om Gent-Wevelgem eens winnend af te sluiten.