De grootste wielerwedstrijden

Wielrennen is een sport die geliefd is in grote delen van Europa en de rest van de wereld. Talloze mensen hebben een grote passie voor fietsen die zij al dan niet in wedstrijdvorm uitvoeren. Vooral in landen als België, Frankrijk, Nederland, Spanje en Italië is wielrennen enorm populair. Er zijn vele fans op de been wanneer er een wedstrijd gehouden wordt. De profs worden hier dan ook als helden behandeld. Wanneer het goed weer is zul je overal aspirant fietsers aan het werk zien die over de parcours van de grootste rondes en klassiekers rijden.

Een aantal wielerwedstrijden hebben een mythische status binnen de kalender. Vele profs hebben de ambitie om eens zo´n wedstrijd te rijden maar nog liever zullen ze deze winnen. Lees hieronder over de grootste meerdaagse wielerrondes en de redenen waarom deze ronden zo ontzettend groot zijn geworden.

Ronde van Italië

De Giro d´Italia is volgens vele echte liefhebbers nog mooier dan de Tour de France. De aantrekkingskracht van de roze leiderstrui heeft iets magisch wat niet te ontkennen valt. De ronde vindt meestal in de maand mei plaats en duurt in totaal drie weken. Wat het bijzonder maakt is de ongekend hoge bergen die renners moeten trotseren in soms zeer bizarre omstandigheden. Af en toe ligt er zelfs nog sneeuw op de bergtoppen waar de renners overheen moeten. De Giro is tevens de favoriete ronde van Tom Dumoulin, momenteel de beste wielrennen van Nederland. Hij schreef vorig jaar geschiedenis door als eerste Nederland de Giro te winnen.

Tour de France

De Tour, zoals de ronde van Frankrijk in het kort genoemd wordt, is het grootste wielerevenement ter wereld. In de maand juli fietsen de renners drie maanden door Frankrijk. Het winnen van deze ronde zal iedere renner in een klap een absolute legende maken. Er wordt zowel over de Alpen als de Pyreneeën gefiets wat altijd weer zorgt voor spectaculaire bergritten. De beste van allemaal zal uiteindelijk in de befaamde gele trui in Parijs aankomen in de laatste rit die steevast de Franse hoofdstad als finishplaats heeft.

Vuelta d´Espana

Als laatste grote ronde van het jaar is er dan nog de Vuelta. Deze gaat door spanje en dit gebeurd eind augustus en begin september. Wat opvalt wanneer je de Vuelta en de Giro met de tour vergelijkt is dat de koers minder nerveus is waardoor er in de Tour altijd gevallen wordt. De vuelta heeft tevens aankomsten op zeer hoge bergen in de spaanse bergketens. De rode trui is die van de leider in het klassement die zal proberen deze tot de laatste dag vast te houden. Het is in de Vuelta in tegenstelling tot de Tour niet ongebruikelijk om af te sluiten met een tijdrit waardoor het nog spannender wordt.