De gevolgen van het coronavirus voor het wielrennen

In de gehele sportwereld zijn de gevolgen van de coronacrisis duidelijk te merken. Kijkend naar het EK voetbal, we zagen al dat het EK is verzet met 1 jaar en nog steeds een onduidelijkheid als het gaat om de gaststeden EK 2021.

Dit is ook het geval voor wielrennen. Een hoop renners zijn vanwege de “lockdown” die in verschillende landen van kracht is aan huis gekluisterd. Zij kunnen niets anders doen dan binnen trainen en zagen het voorseizoen al afgelast worden. Zo is wielrennen op de weg er dus voorlopig voor de meesten niet bij. Afhankelijk van hoe de situatie zich verder ontwikkeld zullen zij moeten wachten.

Er gaan al geluiden dat de Tour de France zonder publiek langs de weg afgewerkt zal moeten worden. Veel mensen vinden dit echter allesbehalve een goed idee. Bovendien zijn er, zelfs zonder publiek, enorm veel mensen bij de ronde betrokken. Mocht het virus tegen die tijd nog niet onder controle zijn dan lijkt het dus alsnog vragen om problemen. Gezien de overvolle agenda lijkt op een later tijdstip inhalen ook bijna onmogelijk. Wat er precies gaat gebeuren is dus nog maar zeer de vraag. De organiserende partijen zullen wel snel met een plan naar buiten komen, zo is de verwachting.

Steven Kruijswijk

Vorig jaar was Steven Kruijswijk nog derde in de Tour de France en behaalde hij dus een podiumplaats in het algemeen klassement. Omdat hij in Monaco woont, mag hij nu vanaf 17 maart al niet meer naar buiten. Hij zal dus verder moeten afwachten wanneer hij weer volop kan gaan trainen. Momenteel zit er echter niets anders op dan binnen op de simulator zijn trainingskilometers af te werken.

In een interview gaf hij onlangs aan niet te verwachten dat de Tour de France nog door zal gaan. Bovendien is het moeilijk om jezelf te motiveren in de huidige situatie, gaf hij te kennen. Het niet buiten kunnen trainen werkt ook niet echt bevorderlijk voor de conditie in het algemeen.